søndag 21. oktober 2012

Debutering i "mørket"!

Da har jeg debutert i ”mørke-løping”, med refleks-vest, hansker og løping på veier uten gatelys.


Ja, det var litt skummelt der det ikke var lys, men så lenge det ikke kom biler langs der jeg løp, så gikk det veldig fint (det var for øvrig helt bil-fri sone, langs hele veien der det ikke var lys når jeg løp). Øynene venner seg jo til det at det er mørkt, så så lenge de ikke blir villedet av bil-lykter, så går det jo fint. Så dét gikk bra. Heldigvis.

Nå er det jo ikke slik at jeg har tenkt å fortsette med å løpe i stummende mørke heller. Hvis dét blir tilfelle, så må jeg jo bare gå til anskaffelse av en aldri så liten hodelykt (eller bare løpe på veier hvor det faktisk er gatelys).
Den vesten jeg har er jo ikke heller den mest optimale for løping og bevegelighet, men den er gul og har reflekser på seg. Så den funker til sitt formål J

For de som er lokalkjente i området, så løp jeg fra Kverneland Group sin parkeringsplass, til Klepp St, opp til Laland, bort til -og ned Tinghaugbakken (dette stykke ble løpt i stummende mørke, og med noe bekymring for om jeg skulle være uheldig og tråkke over..).
Da jeg var nede på Tu/Kåsen, var jeg nesten ved svigermor sitt hus, og med en ventende ektemann.
Men, ettersom Google-maps liksom ville ha det til at jeg skulle ha løpt over en mil (!) ved dette tidspunktet, noe jeg ikke på langt nær var, så løp jeg i stedet ut til hovedveien (bomstasjonen), ned mot Shellen på Bryne, og så opp igjen til Tu.
Èn runde rundt ”nullen” i nabolaget til svigermor, før jeg endelig bikket 10km, og jeg kunne stoppe klokken.

Så da endte turen på litt over 10km. Finally, en distanse jeg kan ”godta”. Det har jammen ikke blitt mange turene i det siste, som tilsvarer ønsket mengde.
Treningsresultat 


 • Distanse: 10,51km
 • Tid: 59,08min
 • Gj.fart: 5:36min/km
 • Gj.puls: 156


Farten er noe villedende på denne turen, siden det ble en del ”klatring” oppover, og litt av turen fant sted i mørket. Dermed gikk farten naturligvis litt seinere, der jeg ikke så mer enn to meter foran meg ;)

Ja, forresten! Èn ting jeg ønsker og spørre dere ”erfarne løpere” om helt til slutt. Eller, forsåvidt alle som har en mening de ønsker å ytre, så vil jeg selfølgelig høre fra dere også!
Jeg innser jo nå at jeg ikke får gjort noe særlig mer med temperaturen som stadig blir lavere, og det bare blir mer og mer vått ute. Så da trenger jeg nye ute-løpe-klær. Jeg er altså på jakt etter løpetøy som kan brukes ute i denne årstiden vi nå går i møte. 

Så da blir mitt spørsmål til dere:
Er det noen som kunne være så snille og anbefale meg (evt. fortelle meg hva dere selv bruker når dere løper ute - ) noen gode "ute-løpe-klær" ? 
Da tenker jeg mest på en god løpejakke hvertfall, som tåler regn og vind. Kanskje også hvis noen har tips om sko som er gode til utendørsbruk, vinterstid?
 
Jeg blir også veldig glad hvis jeg kunne fått tips om et godt drikkebelte, hansker, bukse (2xu?), og hva dere ”løpere” bruker under løpetøyet de dagene det er litt kaldere ute (ull, superundertøy?), og det ikke er nok med ”bare en genser” under jakken.
Noen som har noen gode tips til meg? Alle tips mottas med stor takknemlighet! :)

Ja, foressten en ting heelt til slutt; jeg har nå fått en sånnen "fancy" Bloglovin-knapp dere kan trykke på, hvis dere ønsker "å følge meg" på alle oppdateringer :)

8 kommentarer:

 1. Gratulerer med debuten!

  I og med at jeg har særdeles god tid om dagen, skal jeg svare skikkelig utfyllende på det du spør om :-)

  Jeg er veldig glad i vinterløping. Jeg tror at noen av de fineste turene mine har vært de hvor jeg har kommet hjem med is på øyevippene. Jeg løper ute absolutt hele året. Nesten uansett hvor kaldt det er. Jeg løper lange sommertights så lenge det er over null grader, når det er under null, løper jeg med vintertights fra GORE. De er både vind og vandtette. de er litt dyrere enn mange andre tights, men kvaliteten er også veldig god. Er det skikkelig kaldt, løper jeg med ullstilongs og smale langrennsbukser. Aldri noe annet enn ull innerst når det er minusgrader. Har både ullboxer og ullbh. Ullbhen gir ikke mye støtte, så jeg bruker en vanlig sportsbh utenpå den. Jeg starter høsten med superundertrøye og vest. Pleier ikke å finne fram jakke før i oktober, men jeg tror at jeg er over gjennomsnittlig varm. Løper med tynn jakke uten fòr utover høsten. Når det blir minusgrader, finner jeg fram verdens beste løpejakke fra GORE, den heter Mythos. Den var dyr, men er ekstremt holdbar. Går løs på sin fjerde vinter nå, brukte den til og med med gravidmage uten at den mista fasongen. Jeg varierer tykkelsen på ulltrøya etter hvor kaldt det er. Devold har mange og relativt rimelige alternativer. Bruker aldri fleece som mellomlag, men tar heller på en ekstra ulltrøye evt singlet eller t-skjorte av ull. På hodet har jeg aldri ull, med mindre det er ti minus. Bruker syntetiske langrennsluer fra Bjørn Dæhlie og liker dem godt. Når det er mer enn 8-9 kuldegrader løper jeg med en buff av ull over nesa og munnen. Det finnes egne kuldemasker, men ullbuffen fungerer fint for meg. Jeg løper selvgølgelig ikke fort når det er kaldt, men løper gjerne selv om det er ned mot 15 minus. Min beste ullinvestering i fjor, var et par løpestrømper fra Falke. De går opp til kneet, sitter som støpt og er skikkelig varme.

  Jeg løper med hodelykt hele vintern. Også der det er lys. Bilene ser meg lettere da. Anbefaler ledlenser H7 som er både billig og veldig god.

  Nå gleder jeg meg veldig til vinteren.

  Lykke til med vinterløping!

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj! Tusen takk for et såå utfyllende og godt svar! Ble en del klokere av dette :)
   Men, jeg ser at du ikke sier noe om "regn-jakker". Har du tips om noen gode der óg?

   Slett
  2. Bare hyggelig! Jeg bruker den superlette "Bitihorn" fra norrøna eller en tynn GORE-jakke når jeg løper i regnet. De er ikke helt vanntette selv om de egentlig skal være det i følge lappene som hang på dem da jeg kjøpte dem . Da tror jeg at man må løpe med goretex og da blir pusteevnen for dårlig etter min smak. Men jeg vet at GORE selger noen løpejakker av goretex. Jeg tar meg heller en ekstra lang varm dusj og en kopp te når jeg kommer hjem og er klissvåt.

   Slett
  3. Ja, det er jo forsåvidt bare likegreit, å satse på en varm dusj- så behøver jeg ikke å tenke så mye på hva jeg skal ha på meg utenpå! ;)

   Igjen, tusen takk for svarene du har gitt meg. Det setter jeg veldig stor pris på :)

   Slett
 2. Gore jakke; sjekk bloggen min så ser du bilde av den, rosa. Den stopper vind og vann og man holder varmen om vinteren også.

  Under har jeg alt mulig de dagene hvor kun vintertights blir for lite. Jeg har vel et par stillongs, både i ull og bomull, noen tynne og noen tykke (Kari Traa). Bavac og devold har jeg også. Ellers må jeg si at jeg er svært lite bevandret i hva som er beste og ikke men det finnes helt klart tester på nett som kan fortelle deg hva du BØR kjøpe. Jeg har typisk bare kjøp det som var billig nok, der og da ;-) Jeg kan fraråde deg det aller billigste ullundertøyet; det duger ikke, det klør!

  Icbreaker er dyrt ulltøy men ekstremt bra, det bruker jeg på overkroppen. Ellers bruker jeg alle mulige varianter på overkroppen; ull innerst og det som gjelder er selvsagt: lag på lag! Nå er jeg mest ute på ski når det er sprengkulde så hvordan det er å løpe med alt dette vet jeg ikke helt hehe, man får kanskje litt sumobryter følelse?? ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj, litt av alt mao? ;) Her var det jammen mye å gå for.
   Så nå må jeg bare sette meg litt inn i HVILKE plagg jeg må velge selv.
   Tusen takk til deg óg Silja, for et veldig utfyllende og godt svar! :)

   Slett
  2. hehe, ja det er litt sånn "litt av alt" men det rare er at det faktisk er det jeg trenger.... jeg tenger litt av alt ;-)

   Slett

Hyggelige kommentarer blir alltid satt stor pris på!